En kjærkommen fornyelse fra Tormek


Nyheten er SVD186, til venstre. Oppdaget for ikke lenge siden at forgjengeren SVD185, slik den ser ut over, er ubrukelig til mine nykjøpte, store Glenn Lucas-jern - GL3 og GL6.

Jeg forsøkte å følge Glenn Lucas' slipeanvisning, men skjønte fort at her var det noe som ikke stemte. De lot seg sette inn, men ikke skrus fast på forsvarlig vis, rett og sentrert. Jernene ble stående helt tilfeldig på kant i jiggen. Glenn Lucas har til nå hatt en løsning her, til salgs på nettstedet sitt - en flat og bredere utgave av messingdelen du ser over.

Det var da jeg spurte Odd Erik i www.verktøy i Stavanger om han kunne skaffe denne at han fortalte at det for noen uker siden var kommet en ny jig som også tar de større bollejernene. 

En stor forbedring i forhold til den gamle jiggen. SVD185 er vrien å stille inn nøyaktig. Innstillingen har lett for å forskyve seg når du drar til med unbraconøkkelen, og det går på øyemål. Nokså tungvint. Den nye modellen har hakk for hver strek og en skruknott. Konsis og rask.

Tenkte faktisk på å skaffe meg to SVD185, som jeg kunne stille fast på hhv 2 og 4, som er de vanligste innstillingene. Slik innstillingen foregår på SVD185 kan man aldri få dette til nøyaktig likt hver gang. Resultatet blir at man sliper litt mer av jernet enn man behøver. Men så dukket altså SVD186 opp og løste alle problemene, med bonus!

Den består i at SVD185 nå er skrudd hardt og godt til på 2. Nøyaktig slik blir den værende. De fleste jerna er jo mindre, og mesteparten slipes på denne innstillingen.

To Tormek på Record benkesliper

Benkesliperen min er den minste varanten med 150 mm skiver. Trodde den større ville ta for mye plass. Etterpå skjønte jeg at den med 200 mm skiver er knapt noe større. På noen jern, de med lang slipefas, synes jeg den lille diameteren gjør slipefasen «innhul». Derfor anbefaler jeg heller en større benkesliper. Diamantskiva er fantastisk! Den hvite skiva bruker jeg til flate jern.

© Per Helge Berrefjord 2014 – 2019