To jern i samme skaft

Previous

Siden jeg nå pendler mellom nytt verksted i Skien og «klubbhuset» til Hadeland Tredrieklubb på Granavollen tenkte jeg at dette var lurt! Fire jern i to skaft! 

Glenn Lucas selger nemlig også sin serie preslipte dreiejern i denne varianten:

Tojerniskaftet1

GL 4 og GL 6 i hver sin ende av de goveste dimensjonene, 5/8» (16,2 mm) jern. 

GL 5 og GL7 i det slankere 1/2» (13,2mm) stålet.

Men skaftene kan du ikke lage selv… 

Mange bruker i dag fabrikklagede skaft til alle sine dreiejern, de er jo tross alt forbruksvare. Jern uten skaft er også rimeligere enn de som selges med skaft. Lager man sine egne, er det en hake der: De blir til kast sammen med jernet en gang de også.

Det finnes en rekke produsenter av skaft til de runde standardtykkelsene jern. Det vil si skaftene er de samme. Festemekanismen kommer gjerne til tre tykkelser jern. Det gjelder for eksempel skaftene jeg kjøpte:

Tojerniskaftet2

Tre lengder. Jeg valgte den midterste. Rød, blå (og gul) er for hhv. 16,2mm, 13,2mm og 10mm jern. Disse er Simon Hopes skaft med «quick release»-fester. Nederst et annet lite jern fra Simon Hope – som virkelig gjør susen på boller med innsving. Anbefalt!

Tojerniskaftet3

Til høyre det mest anvendelige og brukte GL-jernet – GL4 – øverst. 

I andre enden er GL 6, også et kraftig jern. Dette med bratt slipevinkel til de siste, fine drag i bunnen av bollen.

I midten GL7, en formskulp. I andre enden er bollejernet GL5, med slipevinkel for dreiing øverst langs siden inne i bollen. Også en favoritt her.

Noen av GL-jerna kommer nå i den nye typen M24-stål, deriblant «dobbeltjerna». De koster litt mer, men er vel verdt prisforskjellen vil jeg si etter å ha brukt dem.

Nettbutikk Glenn Lucas

Nettbutikk Simon Hope 

P.S. Den som vil handle i disse nettbutikkene kan få noen tips på mail eller telefon fra meg.

© Per Helge Berrefjord 2014 – 2019