Finishing Oil / Hardwax Oil /Sanding Sealer Mix

Previous
Next

Dette er de tre overflatebehandlingene jeg har brukt mest til nå. Alle sammen er Chestnut-produkter som forhandles av WWW VERKTØY i Stavanger. 

Finishing Oil er klar og ren. Men den krever stort sett noe mer, ofte en ekstra omgang og deretter Woodwax 22. Da blir det knallfint.

Hardwax Oil ble raskt en favoritt da jeg oppdaget den. Denne oljevarianten fungerer helt fint som eneste finish siden den er iblandet voks. Den kan være litt klissete og skummel å jobbe med, men krever ikke så mye tid som Finishing Oil. Det er viktig å tørke av etter få minutter, senest når du kjenner at overflaten blir seig. En fordel med Hard Wax Oil er at den kan legges over spritbeis uten at beisen løses opp, noe som er tilfelle med Finishing oil.

Oljer

Finishing Oil er mindre holdbar når boksen er åpnet. Glassene over, som begge har stått like lenge i glassene - viser at finishing oil skiller seg, mens hard wax oil ikke gjør det. Enda et argument for den siste, som kan tynnes med white spirit inntil 20%. Kjekt hvis den har stått litt og tyknet en smule.

«Sanding Sealer Mix» er en blanding av tre deler Cellulose Sanding Sealer og en del Cellulose Thinner. Dette er alternativet til oljer, som gir mange muligheter både farge- og overflatemessig. Den kan tilsettes opptil 10% spritbeis. Blandingen fant jeg på Youtube, hos Mike Waldt, som er en av flere «Youtube-dreiere» jeg har sett mye på. Her videoen der han forteller om sin finish:

© Per Helge Berrefjord 2014 – 2019