Blog

Comments enabled blog for this site at youblee.posterous.com.

Journalistene ut av rekka går… kommunikatørene består, ja de yngler!

19. januar 2012: Danske Journalisten skriver: 

Arbejdsmarkedet går i øjeblikket én vej: Fra journalistik til kommunikation. Den trend vil fortsætte de næste mange år, lyder det fra DJ.

DJ? Ja, Dansk Journalistlag, som like gjerne organiserer kommunikasjonsrådgivere som journalistene ute i redaksjonene. Kanskje litt spesielt dette, selv i Danmark:

…I år er det blevet heftigt debatteret, om kommunikatører og journalister overhovedet hørte til i samme forbund. Men…

Apple lanser E-bok-nytt i morgen kveld – Blir det bombe eller flopp?

18. januar 2012: Det skjer i New Yorks Guggenheim-museum, og ryktene om hva det kan være for slags nyhet går som vanlig høyt. Alle tenker programvare. Ingen tenker harde saker, som for eksempel et lesebrett i sjutommers-format med retinaskjerm. Jeg kunne godt tenke meg begge deler.

Når det gjelder programvare kan mye gjøres av forbedringer på ePub-formatet, som nå er ute i versjon 3, men som fremdeles er stivt og stølt, uten interaktivitet. Altså bare til lesing,…

Salg av kråkesølv ble bråk… Lorrygate for forvirret minister

13. januar 2012:  Trond Giske glemte at han ikke lenger var medieminister, men statens sjefsrepresentant i noen aksjeselskaper, deriblant Telenor. Det hersker ingen tvil om at næringsministeren engasjerte seg hardt for å stoppe Telenors(?) salg av, unnskyld: A-pressens salg, av sin aksjepost i TV2 til medeier Egmont. Lorrygate eller ikke, det vil si drittpakke eller ikke, så rotet han seg bort i ubetenksom populisme. «Norske hender» liksom… Vi snakker om en eier…

Aftenposten «klakker» i løypa – redaksjonen uten makt over forsideannonsene

Aftenposten «klakker» i løypa – redaksjonen uten makt over forsideannonsene

6. januar 2012: Det gjelder den svært irriterende bannerannonsen til studentbokhandelen Akademika på gårsdagens og dagens Aftenposten.no. Den legger seg over store deler av innholdet på førstesiden – og blir med nedover! 


La gå at den svarte menylinjen blir med nedover. Egentlig er den unødvendig masete den også, og layoutmessig ulekker. Men når en svært «levende» (det vil si animert) annonse legges over oppslagene hele veien nedover, er toget gått for både den ene…

Noen gjør det… ikke-kommersielt nyhetsnettsted får nær NOK 100 mill.

5. januar 2012:   Internet entrepreneur Graeme Wood is prepared to spend more than A$15m (£9.9m) on The Global Mail which is set to launch next month. It will not charge readers, will not sell ads and is not seeking more donors, skriver bloggeren Greenslade i The Guardian.

Har man tenkt tanken… osv. Denne gangen er det tankene til en erfaren australsk nyhets- og utenriks-journalist i samtale med en nettmilliardær som danner grunnlaget. 15 millioner australske…

Apple kryper til korset – Bibel-formatet ruler!

Bezos-med-bibelKindle19. desember 2011:  Steve Jobs kopierte hva som helst som han skjønte seg på. Han la heller ikke skjul på sine forbilder blant store billedkunstnere, som også stjal! Selv uten Jobs ved roret er Apple igjen på sporet.

Hverken iPhone eller iPad har format til å bli et skikkelig lesebrett. Det ene er for lite, det andre er for stort. Amazons Kindle Fire derimot… (Foto til høyre er manipulert.)

I forrige uke kom nyheten om at det Steve Jobs var skråsikker på ikke ville…

LO-leder i pressens klør – bare Dagbladet på jobb i år?

LO-lederJulegave21. desember 2011:  Så er tiden der igjen for de tradisjonelle pressekonferanser og intervjuer hos samfunnstopper som statsminister, LO-leder osv. Kongen og statsministeren holder også tale i TV og/eller radio. Men ellers er det som vanlig journalistene som møter opp og får sine minutter og fynnord. Og en passende overskrift.

LO-lederen ber folk kjøpe en ekstra julegave, var overskriften som gikk igjen i samtlige nyhetsorganer (se Google-søket nedenfor), bortsett…

Dagbladet spisser budskapet: Sex & crime – og menneskerettigheter

sexundertoy16. desember 2011:  Dagbladet slipper så langt fra sitt vante fokus på sex & crime, selv om saken i hovedsak er menneskerettigheter. 

Oppslaget er nesten rørende tenkt ut. Det saken handler om er grov utnyttelse av fosterbarn, som blir barnearbeidere på bomullsplantasjer og nektet skolegang. 

Sexplaggene Dagbladet setter fokus på («Victorias skitne hemmelighet») krever ikke mye bomull, men likevel er det disse oppslaget og saken bygges på. 

Og en kjendis… nesten uten…

Ikke kjøp dingser til jul, særlig er det dårlig timing for lesebrett-kjøp

dingsertiljul15. desember 2011: «Her er dingsene vi trygt kan anbefale at du pakker inn og legger under treet», sier redaksjonen i Aftenposten på dagens førsteside. Aftenposten hjelper deg? Nei… hjelper annonsørene.

For det første lønner det seg til enhver tid å kjøpe slike saker etter jul. Dessuten er faren for å gripe fatt i noe dine kjære absolutt ikke kommer til å glede seg over overhengende. Læreterskelen er høy! Og ofte vikler du vedkommende inn i et forbrukerhelvete det…

Helse-alarm! A-pressen og sykehusene over grensen til det forsvarlige

A-presse-og-pasientskade14. desember 2011: Det var «Google Nyheter» som så sammenhengen i går kveld. Det er (som ventet) ikke helt greit for Medietilsynet å se overmodige spillere i bransjen gå så til de grader offside som Thor Gjermund Eriksen gjorde før helga. Man må jo regne med at det er flere som kan snakke sammen før kampen er avgjort. Dette oppkjøpet – om A-pressen får ture fram som varslet – er så avgjort en forverring av helsetilstanden i vår nasjon.

Det var forøvrig ganske…

Timber!*

full-bladder13. desember 2011: Det kommer til å gro igjen på Østlandet. Når porten stenges for tømmerlassene til Follum utenfor Hønefoss, og skogsmaskinene her omkring blir stående stille, vil det ikke ta mange år. Det er bare å sette seg ned og vente på det uungåelige…

Som med den økoniske krisen. Alvorlige ting skjer i sakte film. 

Medienes oppmerksomhet skifter fort. For ikke lenge siden var det Hellas. Så ble det Italia. Så begynte det hele å handle om EU og Euroen, særlig…

Svadageneratorstrøm

svadagenerator112. desember 2011: I vår nye, digitale verden har vi fått både en svadagenerator og – nå også (selvsagt) – svadageneratorstrøm. 

For å ta svadageneratoren først (klikk på bildet). Det dreier seg om et typisk eksempel på hva den semantiske veven er god for. Les mer i billedteksten over større utgave av svadageneratoren.

Svadageneratorstrøm kommer over nyttår. Som strømkunder har vi alle fått et brev om det – jmf. vedlagt kopi. Man leser og leser, omigjen – og omigjen.…

Oppvarming til Julebord – hils på Arve Solstad og Einar Olsen

Storoksen-i-NRK

10. desember 2011: Så er vi der igjen… Det er kanskje noe tynnere rundt bordet enn i fjor? Uansett er forsamlingen blitt yngre med årene. Så hva skal vi vel snakke om? Dagens lange intervju i Journalisten med Einar Olsen er bra oppvarming.  Han sto til og med midt i det da det smalt 22. juli. For mange holder det lenge for få praten på gli.

Einar har mange erfaringer, opplevelser og tanker – rene verktøykassen for den som vil ha samtalen i gang rundt et…

A-pressen offside – Kampen om Mecom, mer skjerf enn ball foreløpig

A-pressenKlassekampen

9. desember 2011: Det er noe med stilen der i huset – når A-pressen bestemmer seg for noe. Med fotballskjerf på pressekonferansen går sjefen der i disse dager – Thor Gjermund Eriksen – for sikkerhets skyld offside med det samme, og regner med at den medielovgivningen som nå gjelder blir gjort om i kampens hete. 


Noen har sikkert «snakket sammen», men jammen er dette friskt likevel. 
Hovmod står for fall.  

Så betent som denne saken er i forhold til dagens reglement…

NRK får gylden sjanse – sier nei (takk) til plateselskapenes bransje

En NRK klassiker – mer om den her

Brandbu: 8. desember 2011: Ingen store plateartister i NRK-programmene til neste år? For en lykke! Så kan lisenskanalen endelig snu trenden og finne tilbake til sin lest…(?) Det er vel bare å håpe.

Vanskelig å støtte kravet til plateselskapene, som vil ha fire ganger betalt for at vi skal kunne høre denne musikken – se og/eller høre NRK-programmene som inneholder plateselskapenes låter – når det måtte passe oss og ikke bare den ene gangen til et bestemt…

London Calling –  Fleet Street i brann!

Brandbu 7. desember 2011: Gårsdagens medienyhet i norsk presse var at NRK nekter å kjøre reprise på Skomakergata i adventstida – for alltid! Litt av en kampanjejournalistikk der: Send mail til NRK! Kanskje ikke så all verdens viktige eksempel på hva journalistikken skal handle om i en digital tidsalder.

For både norsk og engelsk journalistikk er det i London slaget nå står. Ikke bare er det opprullingen av utbredt telefonavlytting, som omsider er i siget. To

Journalistikkens vannskille: Murdoch-saken ruller videre

Svenske Journalisten illustrerer en større feature om økonomien i dagspressen på denne måten. Illustrasjonen kan like gjerne gjelde journalistikken og journalistene selv: «Hvilken vei velger vi?»

Brandbu 6. desember 2011: Forrige uke var et nytt høydepunkt i Murdoch-saken, som har rullet videre i britisk presse siden avsløringene av News of the Worlds hemnigsløse telefonavlytting i sommer. Gradvis har bildet utvidet seg til flere redaksjoner og til politiet selv, som kjente til den kriminelle virksomheten, men snudde ryggen til.  

Merkelig nok har skandinaviske aviser og fagblader knapt nevnt de saftige nyhetene som nærmest veltet fram fra Leveson-høringen,…

Papirutgaven klar • A-pressen kjøper Mecom-avisene i Norge

Brandbu 5. desember 2011: I dag ankommer Tokammer-redaksjonen i papirutgave div. avisredaksjoner og en del andre med interesse for faget. Det skjer sammme dag som nyheten om A-pressens «hjemkjøp» av de norske avisene som kom i spill mot slutten av forrige århundre og endte opp i Mecom. Helt etter boka, for å være en smule selvrefererende.

Kanskje blir det bråk med Medietilsynet og Konkurransetilsynet. Men troligst er det at A-pressen har loddet stemningen her på…

London Calling

London Calling

Thanks London, and thanks Lee Perry for Dread Ina Jamdong.

Rupert Murdoch – the inconceivable

July 16 at midnight - 2011Murdoch inconceivable(Larger screendump.) 

Note the number (302 000) of inconceivables Murdoch have amassed. Everybody involved speaks of inconceivables these days! Shareholders, Rebekah Brooksthe pundits on her and Murdoch's heals… Not inconceivable any of this. Not a single professional journalist by the age of 50+ has any doubt. After all the Rupert Murdoch way has been there to read and watch for years. And his is by no means the only of its kind. 

YouBlee Weekly

Uke/week 25 & 26 år/year 2011

Publisert før midnatt  1. juli 2011 

Er Nettby-katakombene krim eller kultur? Hva mente Anniken Huitfeldt over pressejordbærene? Og hvorfor er det sammenbrudd for farende langs vei og bane i Oslo? Andre saker som traff YouBlee-radaren i løpet av disse ukene var skiftet av sjef i Altinn (en meget viktig institusjon for virksomheter i den femte statsmakt!), at NRK.no dro forbi VG Nett i antall klikk og at Johannes Wahlström, Jean-Louis Gassée og Jeff Jarvis leverte opplysende tekster om viktige saker.

YouBlee-kapitlene klare

YouBlee (www.youblee.net) er forlengst hentet inn og lagret av Google. Så vær obs!

Hvordan og når aner jeg ikke. Jeg oppdaget det ved en tilfeldighet for et par måneder siden. I dag kan jeg i alle fall si at alle kapitlene i YouBlee er korrekturlest og rettet opp – for siste gang før bokredaksjonen tar over. Sjekk med andre ord at det er siste versjon du har på skjermen.

Arkiv, Begreper, Linker er fortsatt under arbeid, som selvfølgelig også Comments og Blog.

Før…

Midsummer eve

Sthansbaal

From now on. Site open for everyone…

Site opens, Blog starts at midsummer eve

Midsummer eve 2011 i'll declare this site public. Some may arrive here before. Close friends and old affiliates from my working days already have had the privilege of a preview. However…

Beweare you Google-searchers…

Google too have been visiting, I learned some while ago when I googled an item I already had put on the site. Source came up, as well as the mentioning in youblee.net. Howcome may be howcome knows. I don't. Not a single link to youblee.net had been…

Author & Site • Tekst og nettsted: PER HELGE BERREFJORD