Frukter fra Raulandsakademiet

Først publisert på Tredreier Forum 15. januar 2016

Rune Hjelen stiller opp med en ukes kurs i tredreiing på Raulandsakademiet sommeren 2016 også. Tenkte det ville passe med en rapport her om hva et slikt kurs kan føre med seg for en absolutt nybegynner. Først Rune i aksjon i fjor:

Jeg hadde skaffet meg en minibenk for et par år siden der jeg bare hadde brukt easywood skarpejern av minste slaget til å lage noen skaft. Bra benk med variabel hastighet som det var fint å fortsette på - en stund. Nå har jeg holdt på et halvt år, med ny stor Nova-benk sent i november. Det har blitt mange boller etter hvert. Viktigste har vært å bruke jernene. Der er det langt igjen. Har stor nytte av Youtube-videoer, og spesielt de siste dagene også en nedlastingsvido jeg kjøpte av Glenn Lucas. Først i disse dager kan jeg si at jeg kan det grepet Rune har over her.

I de siste ukene har jeg også utforsket fargemulighetene. 

Bare den aller siste gjengen dette her. Planlegger ikke hva det skal bli før jeg er igang med emnet. Formene blir som de blir avhengig av hva jeg synes jeg finner ut av og får til. Stopper heller i tide enn å skape noe «perfekt».

Bolleoverraskelse

Men så var det min kjære da, Mari, hun har hele tiden mast på «kinesiske boller». Hun har et estetikk-oppheng der, etter en Kina-reise for mange år siden. Men dette har jeg sett på som alt for avansert for der jeg er nå. For noen dager siden fant hun en sak i The Guardian om en samling med kina-porselen som skulle på auksjon - og hanke inn ca. 20 millioner pund. Hun sendte over et bilde av en slik bolle som hun ønsker seg, kremen i samlingen taksert til seks millioner pund alene. Jeg fikk bare sett på den den kvelden på skjermen:

KinaBOLLEN!

Dagen etter hadde jeg et emne som jeg tenkte ville passe sånn omtrent, så hvorfor ikke prøve. Hadde bare studert formen over kvelden før - og ante ikke om jeg var i nærheten eller ei. Dro til litt her og der til jeg var fornøyd:

Kinabolle u finish

Over er resultatet uten finish av noe slag. Så tenkte jeg det ville være artig å legge de to «kineseriene» over hverandre i Photoshop. Det var da jeg skjønte at det går framover i livet:

KinaPHbolle

Foten og den lille svingen øverst var noe jeg trodde skulle være slik, så så veldig nøye hadde jeg ikke sett på «originalen».

For å få min versjon litt over i det kinesiske gjorde jeg et nytt eksperiment. En av YouTube-karene, Mike Waldt, snakker hele tiden om sin «Sanding sealer mix». Det er tre deler cellulose sanding sealer til en del tynner. Det har jeg brukt en del i det siste, med og uten beis under. Har testet både vannbaserte og spritbaserte. Og stort sett brukt Wood Wax 22 over. Bruker den over Finishing oil også. Denne gangen gjorde jeg en ny vri - satte til en dose blå spritbeis i Sandin sealer mixen - og satte utfor. Først var jeg ikke så veldig fornøyd, men jeg synes det sitter nå med den blanke voksen:

PHbolleferdig

Halvveis i læra nå. Blir spennende å komme til Rauland igjen i juli.

© Per Helge Berrefjord 2014 – 2019