Dagens lesebrett

Ikke at jeg trenger et. De elektroniske utgavene som Amazon selger for Kindle og de diverse avis-appene til iPad har jeg kikket på. Foreløpig er det lite egnet til mitt daglige bruk. Men klart jeg følger med! 


13. februar 2011:

Min evaluering konkluderer med at Apple skyter på begge sider av blinken. iPhone 4 hadde skjermoppløsningen som behøvdes, men selve skjermen var for liten som nett- og lesebrett. iPad er både for stor og hadde for dårlig skjermoppløsning. 

Tatt i betraktning hvor lite brukernytte iPad egentlig kan varte opp med utenfor appenes verden, ikke minst sammenlignet med en iPhone 4, og hvor upraktisk stor den er, og hvor lett den kan gå i knas ved et uhell, er den også overpriset.

Amazons Kindle-utgaver av vanlige bøker ser sørgelige ut i sammenligning med de trykte utgavene. Det har jeg testet selv ved å laste ned Kindle-utgaver til min Mac. Det endte med at jeg kjøpte papirutgavene.

Det er sikkert firmaer som både kan og vil lage en nettbok-boks med varigere liv enn en iPad, og utgivere som vil gjøre leseopplevelsen rikere på Kindle og den slags lesebrett. I denne sammenheng gjør de lurt i å kikke litt i speilet, på bøker og formater som har et langt liv allerede. Her er lengstlevende og beste format etter Gutenberg.


Bibellesebrettet

bibelfont

Fonten over er ørlite grann større enn originalen, men her, på 72 dpi, likke særlig skarp og lesbar. Med type iPhone 4-skjerm med 326 dpi (produsert hos koreanske LG) blir lesbarheten både skarpere og greiere enn dette, særlig for den som trenger lupe. 

iPhone 4 (tidlig 2011) har skjermen, men ikke formatet:

lupe

Samsung Galaxy Tab:

Samsung-Galaxy-Tab

…som ble lansert høsten 2010, har derimot formatet (7" skjerm), men har ikke god nok oppløsning og skarphet. Dessuten er den i 2011 mer uferdig, både som dataprodukt og på innholdssiden, sammenlignet med Apples iPhone og iPad.

Samsung, og en del andre industriselskaper som nå melder nye produkter nesten daglig og vil konkurrere med Apple, baserer seg på programvare utviklet hos Google. I løpet av 2011 er en ny versjon av denne klar; Android 3.0, også kalt Honeycomb. Samtidig kommer også andre produsenter med nye nettbrett, i flere størrelser og med samme programvare.

Det blir travelt fram mot jul i databransjen, kanskje travlere enn vanlig.

7. juni 2011:
HTML 5 viser seg på alvor (ref.). Financial Times har funnet veien videre, direkte til den enkelte abonnent. Hva FT ønsker å få til på denne måten er en annen sak (enn HTML 5). Kanskje skyter de seg i beinet ved å kreve detaljerte opplysninger om abonnenten i forkant av betaling for abonnement. Se kommentar i saken det linkes til.

Forøvrig har jeg for erfaringens skyld nylig køpt en HTC Desire Z med ubegrenset datatrafikk (telefon inklusive dette hos Netcom kostet mindre enn telefonen). Ingen større suksess hos meg foreløpig. Men med litt tålmodighet blir det nok nyttig kunnskap om hva som foregår på andre siden av gjerdet. 
Ingen tvil om at vi går et par travle år i møte når Google/Android og Apple/iOS tar kampen opp for alvor. Det mangler flere viktige brikker i begge leire. Kanske vil det ta så mye som et par år før de er på plass hos begge. Strategiene er ulike. Dermed blir dette ekstra spennende. Det kommer jeg tilbake til ved passende anledning.

15. juni 2011:
Apple nærmer seg en bedre  (retina) oppløsning for iPads skjerm, som går fra nåværende 768 x 1024 til 1536 x 2048 på kommende iPad 3.

28. september 2011:
Apple er like rundt hjørnet med nye lanseringer, men ser ikke ut til å ville endre formfaktor hverken på iPad eller iPhone. Derimot er Jeff Bezos en våken kar, som også før har vist evne til innovasjon i Steve Jobs-klassen.

Kindle2

Author & Site • Tekst og nettsted: PER HELGE BERREFJORD